LYKO-LYMFATERAPIA

Lymfahoidon kokonaisuus, LYKO-terapia, on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan eri syistä syntyneitä turvotuksia ja niiden seurauksia sekä vaivoja tai sairauksia, joiden yhtenä oireena on turvotus.

LYKO-terapian hoitovaiheet

LYKO-terapiaan sisältyy manuaalinen (käsin suoritettava) lymfaterapia, kompressiosidosten laitto välittömästi manuaalisen terapian jälkeen sekä liikehoito / liikunta yhdessä kompression kanssa. Tämän ensimmäisen hoitovaiheen tarkoituksena on turvotuksen poisto.

Toisen hoitovaiheen tavoitteena on hoitotuloksen säilyttäminen ja optimointi. Tämä toteutuu kompressiotuotteiden (lääkinnällinen tukisukka, -sukkahousut, -hiha, -hansikas jne.) säännöllisellä käytöllä, liikunnan / liike- ja asentohoidon sekä ihonhoidon avulla. Manuaalinen lymfaterapia tai LYKO-jakso voidaan uusia tarpeen mukaan.
Nykytietämyksen mukaan lymfahoidon kokonaisuus on tehokkain terapiavaihtoehto erilaisissa lymfaödeematapauksissa.

LYKO:n pääindikaatiot (käyttöaiheet)

- Primääri lymfaödeema (imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö)
- Sekundääri lymfaödeema (esim. rintasyöpä- tai muun syöpäleikkauksen tai sädehoidon jälkeen)
- Posttraumaattinen ja postoperatiivinen ödeema tai kipsihoidon jälkeen
- Flebolymfostaattinen ödeema (krooninen laskimovajaatoiminta)

Yleisiä vasta-aiheita terapialle ovat patogeeniset tulehdukset eli bakteeri- ja virusperäiset tulehdukset sekä kardiaaliödeema eli vaikean sydämenvajaatoiminnan seurauksena syntynyt yleinen turvotus. Paras tulos saavutetaan, kun hoitoon päästään ajoissa. Lymfaödeema kannattaa aina hoitaa, koska pitkittyessään se johtaa mm. sekundäärisiin ihomuutoksiin. Vuosiakin jatkuneessa lymfaödeemassa saadaan kuitenkin tulosta LYKO:lla.

Hoitotulosta huonontaa huomattavasti (n. 60 %), jos kompressiot ja vartalon nk. esikäsittely jätetään pois. Ventipress-laitteen käyttö lymfaödeeman hoidossa ei ole suositeltavaa uusimman tietämyksen mukaan silloin, kun imusolmukkeita on poistettu.

LYKO:lla voidaan hoitaa myös muita sairauksia, joiden oireisiin liittyy turvotusta. Manuaalista lymfaterapiaa käytetään sellaisenaan esim. tulehduksellisten reumasairauksien ja fibromyalgian oireiden helpottamiseen.

Osa em. indikaatioista kuuluu KELA:n korvausten piiriin.