Lantionpohjan toimintahÄiriÖiden fysioterapia

Lihasvoiman testaus

Lantionpohjan lihasvoimaa ja toimintakykyä voidaan mitata EMG / biopalautelaitteen avulla. Testi tehdään emättimen tai peräaukon kautta tähän tarkoitukseen sopivalla elektrodilla, jonka voi itse asettaa paikoilleen. Lantionpohjan lihasvoimaa voidaan testata lepoasennoissa (esim. maaten, istuen, seisten) tai erilaisissa toiminnoissa (esim. kävely, tuolilta ylösnousu jne). Samalla selviää, osaako asiakas tehdä lihasjännityksen oikein. Mittaustulosten perusteella asiakkaalle ohjataan tarkemmat henkilökohtaiset harjoitteluohjeet.

Lantionpohjan lihasten harjoitukset

Fysioterapeutin ohjauksessa ja seurannassa tapahtuva harjoittelu on tehokkaampaa kuin täysin itsenäisesti toteutettu harjoittelu. Lantionpohjan harjoittelusta on aina hyötyä ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.
Harjoittelun tehostamiseksi on mahdollisuus vuokrata kotiharjoittelulaite, jonka avulla voi treenata lantionpohjan lihasten voimaa rauhallisissa kotioloissa. Sähköärsytyslaitteen käytöstä harjoittelussa on todettu olleen apua erityisesti silloin, jos kyseessä on yliaktiivinen virtsarakko tai jos lantionpohjan lihasten tunnistamisessa ja harjoittelussa on vaikeuksia. Fysioterapeutin ohjaukseen ja terapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä, mutta jos hankit lähetteen niin saat Kelalta korvauksen hoitomaksusta.

Sähköhoitojen tavoitteet

Elektroterapian (sähköhoitojen) tavoitteita lantionpohjan lihasten toimintahäiriöissä voivat olla
· kivun lievitys
· ylijännityksen helpottuminen
· verenkierron vilkastuminen
· aineenvaihdunnan parantuminen
· sensoriikan parantuminen
· tunnistamisen tehostuminen
· lihasten vahvistuminen
· lantionpohjan lihasten toiminnallisen käytön tehostuminen