Faskiamanipulaatio (Stecco)

Faskia

Faskia eli peitinkalvo on sidekudosverkko, joka ympäröi lihaksia, lihassäikeitä, -kimppuja, hermosoluja, verisuonia ja sisäelimiä. Sitä on myös levymäisesti sisäelinten välissä. Faskia yhdistää kudoksia ja lihaksia toisiinsa sekä toimii välittävänä siltana nivelten yli. Faskia on erittäin tiheään hermotettu kudos, jolla on tärkeä merkitys liikkeen säätelyssä, koordinaatiossa, tasapainossa ja voimansiirrossa.

Faskia on kolmikerroksinen venymätön kudos ja sen rakenne on erilainen kehon eri osissa. Faskioiden toiminta perustuu sen kerrokselliseen rakenteeseen, jossa faskiakerrosten pitää pystyä liukumaan suhteessa toisiinsa. Liukumisen mahdollistaa nestemäinen perusaine, joka koostuu suurelta osin hyaluronihaposta. Faskian toiminnan häiriintyessä nestemäinen perusaine tiivistyy ja muuttuu geelimäiseksi. Tällöin liukuliike kudoskerrosten välissä heikkenee paikallisesti. Tämän voivat aiheuttaa mm. kirurgiset operaatiot (arpikudos), ylirasitus, stressi, liian vähäinen liike (esim. immobilisaatio/kipsi) tai toisaalta liiallinen yksipuolinen liike. Faskiakerrosten liukumisen aleneminen/puute voidaan aistia mm. kipuna, jäykkyytenä, kireytenä tai esim. voimantuoton alenemisena.

Faskiamanipulaatio® Stecco

Faskiamanipulaatio on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin kehitetty hoitomuoto. Sen on kehittänyt italialainen fysioterapeutti Luigi Stecco vuosikymmeniä kestäneen kliinisen työn ja tutkimuksen pohjalta. Faskiamanipulaatio on rekisteröity tuotemerkki, jota saavat käyttää vain koulutuksen käyneet fysioterapeutit ja lääkärit.
 
Faskiamanipulaatio perustuu faskian eli kehon kalvorakenteen toiminnan normalisointiin käsittelemällä manuaalisesti (käsin) tarkkoja faskiapisteitä ja seuraamalla faskiapisteiden muodostamia linjoja. Faskioiden välinen liukuminen lisääntyy, kun tiivistynyt perusaine muuttuu manuaalisen käsittelyn jälkeen jälleen nestemäisemmäksi ja mahdollistaa faskioiden välissä tapahtuvan liikkumisen. Faskiapisteet muodostavat kehossa suoria sekä spiraalimaisia liikeketjuja, jotka yhdistävät kehon eri osia toisiinsa. Osa hoidettavista pisteistä voi olla kaukana varsinaisesta oirealueesta, mutta vaikuttavat siihen faskialinjojen kautta.

Faskiamanipulaatiossa hoito perustuu huolelliseen alkuhaastatteluun ja liikkeen tutkimiseen. Liiketestien avulla arvioidaan faskian toimintaa liikkeessä. Ennen hoitoa palpoidaan (tutkitaan/painellaan käsin) myös eri pisteitä kehosta. Faskiamanipulaatio käsittelynä voi olla hetkellisesti kivuliasta, mutta tämä käsittelyn aikainen kipu helpottaa käsittelyn aikana melko nopeasti. Arkuutta käsitellyllä alueella voi myös tuntua päivän tai parin ajan. Menetelmää voidaan käyttää kaikissa tuki- ja liikuntaelimistön ongelmissa.

Lisätietoa faskiamanipulaatiosta voit lukea www.fasciamanipulaatio.fi